saana_tyni_moppitakki_lq_2.jpg

Vad är väl en bal på slottet?

När Saana Tyni blev inbjuden till den årliga balen i Presidentpalatset på Finlands Nationaldag så ville hon göra entré på ett speciellt sätt. 

 

Miljö och återbruk stod i centrum i klädvalet!
Saana Tyni är säker kvinna, en superhjälte och VD för hemstädningsföretaget, Koti Puhtaaksi, som valdes till Finlands bästa arbetsplats inom kategorin småföretagare. Hon ville ta chansen att framhäva den professionella städbranschen och det arbete som bedrivs för att främja miljön. 

Den fina aftonklänningen är dekorerad med städdukar och den exklusiva jackan är tillverkad av Swep MicroPlusmoppar. Självklart var det återbruk – moppar som använts hemma hos hundratals Finländare fick en andra chans att visa upp sig på balen.

Kommentarerna lät inte vänta på sig
Den mesta feedbacken har varit positiv och mycket av de negativa kommentarerna kommer från okunskap. Många påpekade att mopparna inte kan vara använda då de är varken slitna eller luktar illa som städredskap gör efter användning. Saanna förklarade att jackan verkligen är tillverkad av begagnade moppar, och att de även efter hundratals tvättar endast doftar rent.

För många utomstående kommer det fortfarande som en överraksning att professionell rengöringsutrustning skiljer sig mycket från konsumentprodukter. De vet inte att de är framtagna för att tåla vardagens tunga användning och att de mest hållbara mopparna är helt användbara till och med efter tusental tvättar. ”Slit och släng” och låg kvalitet är inte hållbart om man vill erbjuda städtjänster med miljöfokus. 


Foto: Atte Leskinen Photography

Att bli inbjuden till Presidentpalatset i Helsingfors har samma status som att bli bjuden till Nobelfesten här i Sverige, och visst har det väckt uppståndelse. Även om det har blivit mycket skriverier om klädsen i den finländska pressen så står Saana fortfarande med fötterna stadigt på jorden. Hon säger att hon fortfarande kan gå i fred även om vissa människor börjat känna igen henne på gatan. ”Jag tror att om jag drar på den otroligt fina moppjackan på promenaderna, så kommer ännu fler människor minnas mitt ansikte”- skrattar Saana.